Här är Wear OS-klockan Fossil Gen 6

Här är Wear OS-klockan Fossil Gen 6

Fossil har tillkännagivit en ny smartklocka med Wear OS. Gen 6 är först ut med chippet Qualcomm Snapdragon 4100 Plus. Trots att chippet tillkännagavs för över ett år sedan har tillverkare av någon anledning inte använt det förrän nu.

Det är en snäppet vassare och rappare variant av Snapdragon 4100, bland annat med en mer strömsnål stödprocessor och snabbare laddning. Gen 6 erbjuder en 1,28-tums AMOLED-skärm med 326ppi. Klockan har 1GB RAM, 8GB lagring, mikrofon, högtalare, Bluetooth 5.0 LE, Wi-Fi, GPS och NFC.


Fossil har integrerat pulsmätare och mätning av syremättnaden. Konstruktionen är vattentålig (3ATM) och klockan säljs i storlekarna 44m och 42mm. Den större varianten har 22mm-armband medan den mindre har 18mm-armband. Kronan är vridbar och kan användas för styrning av systemet.

Batteriet ska räcka i minst ett dygn, men det finns olika energispararlägen för att förlänga batteritiden. Att ladda batteriet from tom nivå till 80 % tar en halvtimma. En nackdel för de som vill ha senaste mjukvaran är att Fossil Gen 6 inte lanseras med Wear OS 3.

En uppdatering till nya systemet kommer först nästa år – enligt Googles tidigare uttalanden först under andra halvan 2022. Hur det blivit så här kan vi bara spekulera kring. Kanske har Samsung ett avtal med Google om exklusiv tillgång till Wear OS 3 en period, som villkor för att de skulle återvända till plattformen.

Ett annat alternativ är att Qualcomm tar lång tid på sig att anpassa chippen till Wear OS 3, men Qualcomm sa redan för drygt två månader sedan att de arbetar på att föra systemet till Snapdragon 4100 och 4100 Plus. Eller så är det Google som är flaskhalsen.

Fossil Gen 6 kostar mellan 299–319 dollar beroende på modell.