Google påstås använda eget chipp för Pixel 6

Google påstås använda eget chipp för Pixel 6

Pixel-serien är Googles motsvarighet till Iphones. Precis som Apple skapar Google hårdvara för det egna operativsystemet, även om plattformen har öppen källkod och också används av andra företag till skillnad mot IOS.

Google har dock hittills utrustat Pixel-serien med allmänna Qualcomm-chipp och inte med egenutvecklade SoC som Apple, men det ser ut att bli ändring på den saken. Enligt två separata rapporter kommer nya telefoner från Google i år, inklusive toppmodellen Pixel 6, att erbjuda det egna chippet GS101 Whitechapel.

Eventuellt står ”GS” för ”Google Silicon”. Ryktena menar att chippet tas fram i samarbete med Samsung och kan ha egenskaper gemensamt med Samsung Exynos. Det baseras enligt utsago på 5nm tillverkningsteknik, men förväntas inte kunna konkurrera med Snapdragon 888 gällande råprestanda.

Att designa ett eget chipp skulle ge Google ökad kontroll över dess funktionalitet, med exempelvis skräddarsydda optimeringar för företagets maskininlärning och kamerasystem. Google skulle få större kontroll över både hård- och mjukvaran, vilket kan föra med sig en bättre samverkan med ökad prestanda och batteritid.

Företaget skulle även i teorin kunna uppdatera telefoner precis hur länge de vill, då de inte längre är beroende av Qualcomm. Om rapporten stämmer kan det dröja en eller ett par generationer innan vi ser de stora fördelarna, men det ser lovande ut på pappret.