Fler inofficiella uppgifter om Google-chippet i Pixel 6

Fler inofficiella uppgifter om Google-chippet i Pixel 6

Google påstods nyligen byta från Qualcomm-chipp i sina telefoner till ett egenutvecklat SoC, i och med höstens Pixel 6. Att driva Pixlarna med egen hårdvara skulle kunna innebära fördelar för prestanda och batteritid och förlänga uppdateringsperioden.

Nu har det dykt upp fler inofficiella detaljer om chippet, vilket kallas ”Whitechapel GS101” i ryktena. Enligt rapporten har Google vänt sig till Samsungs SLSI-avdelning för hjälp med design och tillverkning.

Samma avdelning ligger bakom Samsungs Exynos-chipp, något som kan innebära att Whitechapel har en del gemensamt med Exynos i början. Chippet har enligt utsago tre kluster och åtta kärnor: två Cortex-78-kärnor, två Cortex-A76-kärnor och fyra Cortex-A55-kärnor.

Whitechapel förväntas ligga närmare Snapdragon 765 prestandamässigt än senaste och snabbaste Snapdragon 888. Grafikdelen ska baseras på Valhall-arkitekturen från Arm. Hittills har endast en handfull grafikdelar använt Valhall, likt Mali-G77 och Mali-G78.

Chippet kan erbjuda både Pixel Visual Core och en NPU (”neural processing unit”). Google har sedan Pixel 3 använt ett säkerhetschipp kallat Titan M. Whitechapel sägs erbjuda en uppgraderad motsvarighet med namnet ”Dauntless” som ska fungera med både Android och Chrome OS. I Whitechapel kan säkerhetsdelen vara integrerad direkt i chippet, istället för att ligga separat.

Sista punkten i ryktet är att 5G erbjuds via samma typ av modem som sitter i Exynos, med kodnamnet Shannon.