Google berättar om prestandaökningar i Chrome

Google berättar om prestandaökningar i Chrome

Google har på Chromium-bloggen berättat hur de optimerat Chrome för Windows och Android. I Chrome M89 har minnesanvändningen minskats med 22 % i webbläsarprocessen, med 8 % i renderaren och 3 % för grafikdelen.

Webbläsaren ska även ha blivit upp till 9 % mer responsiv. Enligt Google använder, och frigör, Chrome minne på ett smartare vis än tidigare. Upp till 100MB minne per flik frigörs genom att avfärda minne som den aktiva fliken inte använder.

Nyheter i Android och Play Store har gjort att Google kunnat packa om Chrome för Android, vilket inneburit 7,5 % snabbare starttider och 2 % snabbare sidladdningar. Appen använder även snäppet mindre RAM.

De som kör Android 10 eller senare och har minst 8GB RAM får en 64-bitarsversion av Chrome med upp till 8,5 % snabbare sidladdningar och 28 % lenare scrolling. Sista nyheten är vad Google kallar ”frystorkade flikar” som gör att Chrome för Android startar upp till 13 % fortare.

Chrome sparar en lättviktig version av flikar (hemsidor) som har ungefär samma storlek som en skärmdump. Användare kan dock fortfarande scrolla, zooma och trycka på länkar. De frystorkade flikarna används vid uppstarten medan de faktiska hemsidorna laddar i bakgrunden.