Sony uppdaterar Xperia 1 och Xperia 5 till Android 11

Sony uppdaterar Xperia 1 och Xperia 5 till Android 11

Sony har börjat skicka ut Android 11 till Xperia 1 och Xperia 5. Nya mjukvaran ger mjukvaruversion 55.2.A.0.630 och skulle enligt Sonys schema inte ha släppts förrän i februari.

XperiaBlog skriver att uppdateringen fortfarande har december månads säkerhetspatch från Google. Kamera-appen ska vara oförändrad och appen Photography Pro från fjolårets flaggskepp ingår inte.

Det finns dock en hel del annat smått och gott att ta del av. Vi har i skrivande stund inte kunnat avgöra huruvida uppdateringen nått fram till svenska exemplar än.

Trump-administrationen svartlistar Xiaomi

Trump-administrationen svartlistar Xiaomi

Sent under torsdagskvällen svensk tid lät USA:s försvarsdepartement meddela att de svartlistar ytterligare nio kinesiska företag, däribland den populära telefontillverkaren Xiaomi.

Svartlistningen ämnar i det här skedet stoppa amerikaner och amerikanska företag från att investera i Xiaomi samt stipulerar att alla amerikaner och amerikanska företag som har investeringar i Xiaomi måste redovisa dessa för amerikanska myndigheter senast den 11 november 2021.

Det är alltså i det här skedet inte en svartlistning av samma art som det totala handelsförbudet som bland annat har drabbat Huawei, där inga amerikanska företag eller individer tillåts samarbeta eller göra affärer med Huawei.

Ovanstående amerikanska blockad av Huawei har som många säkerligen vet fått som konsekvens att Huawei inte tillåts använda Android med Googles appsvit, då Google är ett amerikanskt företag, vilket i princip har gjort det omöjligt för Huawei att fortsätta sälja Androidtelefoner.

Exakt varför Xiaomi har svartlistats är ännu oklart, då de – som XDA-Developers poängterar – till skillnad från exempelvis Huawei nästan uteslutande säljer konsumentprodukter, inte produkter riktade till företag och infrastruktur, såsom mobilmaster och nätverksprodukter.
 

HTC lever än, presenterar Desire 21 Pro

HTC lever än, presenterar Desire 21 Pro

HTC har visas livstecken på mobilmarknaden genom att introducera Desire 21 Pro – elva år efter den första Androidtelefonen i serien. Nya Desire är en 5G-mobil i mellansegmentet som erbjuder Snapdragon 690, 8GB RAM, 128GB lagring och minneskortsplats.

LCD-skärmen är 6,7” med 1080 x 2400 pixlar, 90Hz, HDR10 och en hålstanskamera med 16MP. Telefonen har ett väl tilltaget batteri på 5000mAh, med 18W snabbladdning (Qualcomm Quick Charge 4+).

På bakstycket sitter en 48MP primärkamera intill en 8MP supervidvinkelkamera och två 2MP-sensorer (djupmätning och makro). Fingeravtrycksläsaren har integrerats längs ena sidan. Likt många andra mindre kostsamma mobil kör Desire 21 Pro Android 10.

Priset i Taiwan ligger på motsvarande 3566 kronor. Telefonen kommer sannolikt inte att lanseras globalt.

Första Desire, från 2010