En titt på nya gesterna i Android 12 – systemet har enhandsläge

En titt på nya gesterna i Android 12 – systemet har enhandsläge

Eftersom flera av de största nyheterna i Android 12 saknas i första betaversionen, likt den nya temamotorn, väntar vi med testet fram till att systemet hunnit mogna och blivit mer komplett.

Här kommer dock en titt på de nya gesterna, eller rörelserna, som Google kallar dem i svenska översättningen. De nya alternativen ligger under inställningar > system > rörelser. Mest välkommet är kanske att Android äntligen fått ett enhandsläge.


Google har valt samma lösning som i IOS. Istället för att visa en miniatyr av hela gränssnittet likt vissa tillverkare, dras hela gränssnittet ned ett rejält snäpp. Tanken är att enhandsläget bara behövs för att nå översta delen av gränssnittet.

Genom att hela gränssnittet dras ned blir det lätt att nå objekt högst upp. Läget kan avslutas automatiskt när användaren byter app, eller efter en viss tid upp till 12 sekunder. Annars avslutas enhandsläget genom att trycka på det grå fältet ovanför gränssnittet.

Enhandsläget aktiveras genom att dra nedåt över strecket längst ned på skärmen. Samma gest kan även användas till att istället dra ned aviseringsmenyn, överallt i systemet. Eftersom gesten krockar med den för enhandsläget går det inte att ha båda igång samtidigt.

Sista nyheten i kategorin är möjligheten att starta Google-assistenten genom att långtrycka på strömknappen. I första betaversionen av Android 12 går det dock inte att stänga av enheten överhuvudtaget när alternativet aktiveras.

Videor

Enhandsläget, gest för att visa aviseringsmenyn