Designnyheterna i förhandsversionen av Android 12

Designnyheterna i förhandsversionen av Android 12

Google släppte en förhandsversion av Android 12 under gårdagskvällen. Androids nya gränssnitt har inaktiverats av Google i förhandsversionen. De stora designförändringarna förväntas komma först senare i år.

Med detta sagt erbjuder förhandsversionen ändå en hel del nyheter kring design och funktionalitet. Dave Burke berättade om nyheterna för utvecklare igår och här kommer en motsvarande sammanställning med användarfokus.

Gränssnitt som optimerats för enhandsanvändning

En dold inställning aktiverar ett nytt gränssnitt för inställningarna som trycker ned allt ett snäpp genom att visa ett stort tomt sjok överst, så att knappar och menyer blir enklare att nå. Google använder även en färgad bakgrund, istället för en helt vit bakgrund som tidigare.

Nya designen liknar Samsung One UI och det är möjligt att den blir standard i Android 12.

Dubbeltryck på bakstycket

I Android 12 kan användare dubbeltrycka på bakstycket för att utföra kommandon, något som har varit på gång under en längre tid. Det går exempelvis att öppna Google-assistenten vid dubbeltryck, fånga en skärmdump, pausa och återuppta uppspelning, eller öppna aviseringsmenyn.

Nya växlingsknappar

Av- och på-knapparna har en ny design. En bock visas när inställningen är aktiverad, medan ett streck visas när den är av. Växlingsknapparna är även mer avlånga och något bredare.


Enhandsläge

Google har till sist valt att skapa ett officiellt enhandsläge i Android, efter att tillverkare erbjudit sina egna enhandslösningar i åratal. Det är egentligen inte ett regelrätt enhandsläge utan snarare ett sätt att göra det lättare att nå objekt högst upp utan att ändra grepp.

Läget fungerar nämligen som i IOS – gränssnittet dras ned ett snäpp. Användare kan ange huruvida läget ska avslutas automatiskt när de växlar till en ny app, och när läget ska avslutas automatiskt efter ett antal sekunders inaktivitet.

Kontroll över uppspelningswidgetar i aviseringsmenyn

Android 11 introducerade uppspelningskontroller i aviseringsmenyn. Om exempelvis Spotify spelar musik visas en widget i aviseringsmenyn som ger kontroll över uppspelningen.

I Android 12 går det att ange vilka appar som får visa uppspelningswidgetar i aviseringsmenyn. De går med andra ord att stänga av för enskilda appar.

Aviseringsmenyn

Android 12 kommer föra med sig stora förändringar gällande aviseringar och aviseringsmenyn. Många av nyheterna saknas i första förhandsversionen, men det har ändå hänt en hel designmässigt.

Precis som för inställningarna används exempelvis inte längre en vit bakgrund, och bakgrunden är inte längre helsvart när mörka temat aktiveras. XDA har dock lyckats aktivera den nya designen i dess nuvarande skick, vilket visas i skärmdumparna nedan.Förbättrad bild-i-bild

Även om implementeringen är i ofärdigt skick i dagsläget, kommer Android 12 finslipa bild-i-bild-funktionen, med nypa-för-att-zooma och möjligheten att låta rutan vila längs sidorna.

Aviseringsmenyn kan öppnas med gest överallt

En fördel med bakre kapacitiva fingeravtrycksläsare är att de kan användas som en slags trackpad. Pixel-telefoner med flera har exempelvis låtit användare visa aviseringsmenyn genom ett svep ned över fingeravtrycksläsaren.

En ny gest i Android 12 låter användare svepa nedåt för att öppna aviseringsmenyn. Det fungerar inte bara i hemskärmsappen Pixel Launcher utan överallt, då svepet genomförs över navigeringsfältet längst ned.

Mer avlång pop-up-meny

Menyn som visas vid långtryck på ikoner på hemskärmen har blivit mer avlång. Menyn i Android 11 visas till vänster, medan Android 12 ligger till höger.

Blandat

  • Scrollande skärmdumpar, som låter användare fånga mer än vad som visas på skärmen. Funktionen är dock inte färdigställd i förhandsversionen.
  • Användare kan redan välja att redigera skärmdumpar direkt efter att de tagits, genom ett inbyggt verktyg. Den editorn har förbättrats och polerats i Android 12.
  • Smidig delning av Wi-Fi-lösenord genom Nearby Share.